Vasluiul rămâne cufundat în sărăcie: Buget de austeritate

Obiectiv Vaslui

La fel ca în ultimii trei ani, bugetul județului Vaslui este insuficient. Cheltuielile instituțiilor și serviciilor publice din subordinea Consiliului Județean Vaslui pentru 2012 sunt acoperite doar în proporție de 70%. Conducerea Consiliului Județean se așteaptă la serioase probleme în ceea ce privește cheltuielile de personal, semn că actualii guvernanți nu au renunțat la ideea disponibilizărilor masive din sectorul bugetar. Banii sunt insuficienți și pentru asistența socială.
Consilierii județeni vasluieni s-au întrunit în ședință la sfârșitul săptămânii trecute pentru a analiza și adopta bugetul pentru anul în curs. Șefii Consiliului Județean (CJ) Vaslui susțin că, la fel ca în anii anteriori, bugetul este auster, asigurând doar 70% din cheltuielile instituțiilor și serviciilor publice din subordinea CJ Vaslui.
“Am urmărit asigurarea funcționării instituțiilor și serviciilor până la finele anului, propunându-ne totodată să realizăm și alte proiecte care intră în sfera noastră de activitate, aici având în vedere, în special, asigurarea fondurilor pentru susținerea programelor cu finanțare externă care necesită cofinanțare locală”, a declarat președintele CJ Vaslui, Vasile Mihalachi.
Potrivit acestuia, și în anul 2012 CJ Vaslui va avea serioase probleme în ceea ce privește fondurile destinate cheltuielilor de personal, semn că actualii guvernanți nu au renunțat la ideea disponibilizărilor masive din sectorul bugetar: “Plafonul stabilit de Direcția Generală a Finanțelor Publice Vaslui este cu mult sub necesarul estimat și solicitat de noi. Aici am în vedere un deficit de aproximativ trei milioane lei. Pe parcursul anului, vom intensifica eforturile în vederea suplimentării plafonului cheltuielilor de personal. Actuala situație impune ca fondurile pe care le avem la dispoziție să le utilizăm cu cea mai mare eficiență”.
Austeritate și pentru asistența socială
Bugetul județului Vaslui pe anul 2012 cuprinde, la venituri, suma de 258 de milioane de lei, din care 122 de milioane venituri fiscale, 60 de milioane venituri nefiscale și 76 de milioane subvenții de la bugetul de stat. La capitolul “asigurări și asistență socială”, CJ Vaslui a propus alocarea sumei de 96 de milioane de lei, din care Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) - 94 de milioane, Centrului de asistență medico-socială Băcești - două milioane, Centrului de asistență medico-socială Ghermănești - 50.000, Centrului de zi Negrești - 50.000 de lei, Centrului de asistență medico-socială Codăești - 600.000 de lei etc.
La nivelul DGASPC Vaslui, suma totală este defalcată astfel: asistența acordată persoanelor în vârstă - 1,9 milioane de lei; asistența socială în caz de boli și invalidități - 49 de milioane; asistența socială pentru familie și copii - 32 de milioane; alte cheltuieli în domeniul asigurărilor și asistenței sociale - 10 milioane. În aceste condiții, activitatea de protecție socială la nivelul județului va rămâne puternic afectată de lipsa fondurilor. DGASPC Vaslui a acumulat datorii de aproximativ două milioane de lei la furnizorii de produse alimentare. Există, de asemenea, o întârziere la plata alocației de hrană pentru copiii dați în plasament la asistenții maternali profesioniști.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu