Fără procese și de taxe de timbru!

Obiectiv Vaslui

Existența mediatorilor ne poate scuti de zeci de drumuri la instanțe și de plata taxelor de timbru.
La nivelul județului, există 17 mediatori care îi pot ajuta pe vasluieni să-și rezolve conflictele pe cale amiabilă. Deși numărul celor care apelează la mediatori este încă destul de redus, cei din această branșă cred că e o meserie de viitor și că, în câțiva ani, rolul mediatorului în societate va fi foarte bine definit.
“Orice parte care e în conflict cu altă parte poate apela la mediere. Deocamdată nu are o mare adresabilitate, dar va fi o instituție de viitor. Noi, mediatorii, putem rezolva cele mai frecvente cazuri, multe din ele minore, cum ar fi de grănițuire, certuri cu vecinii, partaje. Sunt cazuri minore, care nu mai trebuie să ajungă în instanță. Rolul mediatorului e să facă părțile să se înțeleagă. Dacă apelează la noi, nu mai sunt puși pe drumuri și sunt scutiți de cheltuielile de judecată. Noi rezolvăm și litigii comerciale, sau alte probleme. Cel mai mare avantaj e că se evită niște taxe și cheltuieli care nu-și au rostul și se câștigă timp”, ne-a spus Dănuț Chirvase, mediator.
Și cei care au deja procese pe rol pot apela la sprijinul mediatorilor.
“Se suspendă procesul pe o perioadă de trei luni dacă una din părți vrea să apeleze la mediator. Între timp se poartă negocieri, mai lasă când unul, când altul și se duce apoi răspunsul instanței de judecată”, ne-a mai spus Chirvase.
Vasluienii recunosc că nu știu prea multe lucruri despre mediatori. Ar apela la ei, dar sunt sceptici.
“Am avut un proces cu pământul. M-am hârâit cam mult, recunosc. Poate dacă dădeam la pace era mai bine. La cât am dat pe la Tribunal, nu cred că scot de pe pământ. Da nu am știut că se poate. Acum, mai este și cealată parte. Dacă nu e valabil? Ce spune judecătorul e lege”, ne-a spus un vasluian. Medierea este și în avantajul instanțelor de judecată, deoarece le degrevează de o multitudine de cauze minore.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu