Aproape de catastrofă din cauza unui muncitor: “Dorel” de Vaslui

Obiectiv Vaslui

Alertă maximă, ieri, la Vaslui, după ce un angajat al unui centru de butelii a fisurat o țeavă de gaz încercând să curețe zăpada din curtea societății. La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Vaslui și de la societatea Gaz Est, deoarece în zonă se putea produce în orice moment o explozie.
O conductă de gaz care trece prin curtea unei stații de butelii din municipiul Vaslui s-a fisurat, ieri, după ce a fost lovită de un utilaj care scotea zăpada din zona respectivă. Imediat în zonă au ajuns pompierii și angajații Gaz Est. Reprezentanții Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) Vaslui au asigurat protecția zonei. Reprezentanții firmei de gaze au întrerupt alimentarea, pentru a preveni o explozie. Conducta de gaz a fost avariată de un utilaj tip volă, care încerca să scoată zăpada din curtea interioară a stației de butelii. Utilajul aparține societății care se ocupă cu distribuția buteliilor.
Stația de butelii se află la marginea municipiului Vaslui, astfel că în zonă nu există locuințe, însă în apropiere se află un Centru de servicii comunitare pentru copii cu handicat, ce aparține Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui.
“Am intervenit în urma unei solicitări pe care am primit- o la 112. Am asigurat protecția zonei”, a declarat Alina Poiană, purtătorul de cuvânt al IJSU Vaslui.
Potrivit reprezentanților furnizorului vasluian de gaze, SC Gaz Est, opt societăți comerciale din zona în care s-a petrecut evenimentul sunt afectate de sisyarea gazelor.
“Chiar dacă avaria nu a fost majoră, pericolul izbucnirii unui incendiu a existat oricând, având în vedere că vorbim
despre o instalație de gaze naturale. Din fericire, am fost sesizați la timp de reprezetanții societății unde a apărut avaria, astfel că a fost oprită furnizarea gazelor pe conducta respectivă. Astfel de avarii sunt frecvente din cauza muncitorilor de la diferite societăți care nu se asigură deloc atunci când fac o lucrare”, a declarat Adrian Tighici, directorul Gaz Est SA Vaslui.
Angajatul centrului de butelii vinovat de producerea avariei la țeava de gaz susține că din cauza cantității foarte mari de zăpadă s-a produs incidentul.
“Eu curățam zăpada și dintr-o dată am auzit sunetul făcut de scurgerea de gaze. Am sunat imediat la 112. De pe un acoperiș din apropiere a căzut, de asemenea, zăpadă. Eu nu mă simt vinovat. Este prea multă zăpadă”, a spus, muncitorul.
Instalațiile avariate, pericol pentru vasluieni
Multe dintre nenorocirile apărute în diferite zone ale țării în ce privește gazul metan au avut drept cauză vechimea instalațiilor de gaze și exploatarea necorespunzătoare a acestora.
La Vaslui, potrivit managerului Gaz Est, Adrian Tighici nu se poate vorbi deocamdată de conducte afectate de trecerea timpului. Apare însă o altă problemă, cea a avariilor produse din vina muncitorilor neatenți. În ultimele luni, în orașul Vaslui au fost înregistrate peste 10 avarii la instalațiile de distribuție a gazelor, toate produse din vina diferitor societăți comerciale care efectuau anumite lucrări pe raza municipiului. Exact în respectivele zone pot acum să apară în orice moment probleme, având în vedere că țevile au fost rupte sau fisurate.
“Au fost efectuate numeroase lucrări de construcții mecanizate sau manuale. Nu s-a respectat regulamentul care prevede ca aceste lucrări să aibă și avizul furnizorului de gaz și să fie monitorizate de cineva de la noi. Incidentele au apărut când țevile de gaz au fost fisurate sau chiar rupte, în unele cazuri. Este clar că vorbim de o uzură a acelor instalații și pot orcând să apară probleme”, a mai spus Tighici.
Potrivit sursei citate, se poate vorbi despre o vechime a conductelor de oțel după 30 de ani, iar la cele de polietilena după 40 de ani. La Vaslui, conductele de oțel au fost instalate în anul 1995, iar cele de polietilenă în 2000.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu