ISTORIA DE 10 ANI A VASLUIULUI

Barlad Online

 Acum zece ani, într-un mic oras de provincie din România, a apãrut o echipã de fotbal. Astãzi, aceasta echipã, FC Vaslui, se aflã în topul mondial, deasupra multor formatii de traditie, AS Roma, Liverpool, Sevilla, Galatasaray sau AEK Atena. Este o ascensiune de poveste si sunt multi cei care nu constientizeazã pe ce culmi se aflã fotbalul vasluian. Acum când Vasluiul se bate cu marile puteri ale Europei pare, oarecum, banal. Peste ani, însã, cel mai probabil, va fi ceva de povestit nepotilor!  FC Vaslui a ajuns în top 100 alãturi de echipe cu traditie în fotbal. Acum doi ani Porumboiu vedea acest paradox: “Când aia jucau fotbal (n.r. Slavia Praga) noi aici trãgeam cu arcul”. Era înaintea meciul încheiat la egalitate cu Slavia Praga din Europa League. Între timp paradoxul a dispãrut, suntem catalogati pe acelasi palier cu marile echipe alea Europei.
CONFIRMARE… FC Vaslui a intrat, în premierã, în topul celor mai bune 100 echipe de fotbal din întreaga lume. Parcursul din Europa league a contat foarte mult în ascensiunea “galben-verzilor” si a fãcut ca echipa patronatã de Adrian Porumboiu sã fie cea mai bine clasatã formatie din România, dupã Steaua Bucuresti. locul 96, ocupat de FC Vaslui este o recunoastere pe plan international a investitiilor si un argument pentru cei din anturajul echipei pentru a continua un proiect în care nu multi credeau în urmã cu aproape zece ani.
Echipa patronatã de Adrian Porumboiu a început perfect atât în liga I, cât si pe plan international. Desi a fost eliminatã din grupele Europa league, FC Vaslui a primit o veste grozavã din partea IFFHS (Federatia Internationalã de Istorie si Statisticã a Fotbalului), ca o recunoastere si o confirmare dupã aproape zece ani de ascensiune. “Galben-verzii” au intrat, în premierã, în topul celor mai bune 100 de echipe de pe mapamond, fiind întrecutã, dintre echipele românesti, doar de Steaua. FC Vaslui este pe locul 96 în lume si le depãseste pe Rapid Bucuresti(116), Dinamo Bucuresti(130), Gaz Metan Medias(146), Otelul Galati(292) sau CFR Cluj (386). Un orãsel din Moldova a lãsat în urmã echipe de traditie în fotbalul european si chiar mondial, fiind deocamdatã peste Sparta Praga, FC Zurich, Glasgow Rangers, Aek Atena, Fenerbahce, Seviila, Stuttgart sau Galatasaray. Si pentru a constientiza si mai mult importanta pozitiei ocupate de “galben-verzi”, trebuie scos în evidentã cã FC Vaslui este, la ora actualã, peste douã legende mondiale. liverpool(150) si AS Roma(156) sunt alte douã nume mari ce sunt cotate sub echipa Vasluiului. Federatia Internationalã de Istorie si Statisticã a Fotbalului stabileste clasamentul mondial al cluburilor dupã mai multe criterii, în urma cãrora fiecãrei echipe i se atribuie un punctaj. Astfel o victorie în Champions league “valoreazã” 14 puncte iar un egal 6 puncte. În Europa league punctajul este de 12 puncte cu sase. Si competitiile similare de pe celelate continente sunt punctate asemãnãtor, astfel explicându-se prezenta în clasament a unor nume precum Velez Sarsfield, Universidat de Chile sau Santos.

 Sursa: Vremea noua

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu