Adeverințe greșite

Obiectiv Vaslui

Din cauza adeverințelor întocmite eronat, pensionarii vasluieni cu grupe superioare de muncă sunt privați de drepturile bănești cuvenite.
Adeverințele care atestă perioadele lucrate în grupe superioare de muncă sunt întocmite greșit de cei mai mulți dintre angajatorii sau deținătorii legali de arhive, a anunțat, vineri, Casa Județeană de Pensii (CJP).
“Există un număr mare de adeverințe depuse în vederea recalculării drepturilor de pensie sau deschiderii unor drepturi de pensie care nu respectă condițiile de formă și conținut prevăzute de Legea 263/2010. Pentru a nu priva de drepturile cuvenite persoanele care solicită diferite tipuri de pensie, rugăm angajatorii să acorde o atenție deosebită modului de eliberare a adeverințelor. Elementele lipsă des întâlnite în cuprinsul adeverințelor doveditoare de sporuri și grupe superioare de muncă sunt: temeiul legal în baza căruia au fost acordate și actul administrativ prin care s-a efectuat nominalizarea persoanelor încadrate în grupele întâi și a doua de muncă (proces-verbal, decizie, hotărâre a consiliului de administrație). Aceste lipsuri duc la întârzieri ale termenelor de soluționare a deciziilor de pensie sau la emiterea unor decizii de respingere a cererilor de recalculare a pensiilor”, a declarat Marius Arcăleanu, directorul CJP Vaslui.
În situația prezentării altor acte de vechime pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, acestea trebuie să cuprindă obligatoriu denumirea angajatorului, datele de identificare a persoanei, perioada în care a lucrat, temeiul legal în baza căruia a avut loc încadrarea, funcția, meseria sau specialitatea exercitată, salariul tarifar de încadrare, denumirea sporurilor cu caracter permanent, procentul sau suma acordată, perioada în care a primit sporul și temeiul în baza căruia s-a acordat.
Anagajatorii sau orice deținători de arhive sunt direct răspunzători de legalitatea, exactitatea și corectitudinea datelor pe care le înscriu în adeverințele pe care le eliberează în vederea stabilirii, recalculării sau revizuirii drepturilor de pensie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu